30/06/2024 : Dog-id

 

DOG-Id – Zorg dat jou gegevens zichbaar staan

DogID is het officiële platform voor de registratie van honden in België. Elke gechipte hond heeft een elektronisch paspoort die je kan terugvinden op de website van Dog ID. Bij het inlezen van de chip kan men gegevens van de hond terugvinden (Ras, geboortedatum, geslacht,...). Maar kan men ook de gegevens van de eigenaar opzoeken. Vroeger stonden de gegevens van de eigenaar altijd zichtbaar, maar sinds de wet op de privacy moet je toestemming geven om je gegevens zichtbaar te zetten.  Mocht je dit nog niet gedaan hebben is het wel sterk aangeraden om dit te doen. Wanneer je hond door een kiertje in de deur wegglipt, kan je een telefoontje verwachten van de politie of het asiel om te melden dat ze je hond hebben teruggevonden. Wanneer je gegevens niet openbaar staan kunnen ze dat niet. Mocht je ooit moeten bewijzen dat jou hond aan jouw toebehoort dan kan je dat makkelijk doen via Dog-ID.

Je gegevens zichtbaar maken is heel eenvoudig. Het enige dat je moet doen is inloggen op de website van Dog-ID (met de chip-nummer van je hond). Je komt dan op de gegevens van je hond waar je via de knop ‘acties’ je eigen gegevens zichtbaar kan maken (naam, telefoonnummer). Dit gebeurt aan de hand van de rijksregisternummer. Je paspoort is hiervoor dus nodig. 
Voor elke hond heb je een ander inlog. Vergeet dus zeker niet om dit te doen voor al je honden.

Via de website van Dog-ID kan je ook aanpassingen doen van gegevens, verhuis je of overlijdt je hond dan dien je dit ook via de website (of je dierenarts) aan te passen. Is je hond verloren gelopen? Meld dit dan ook op de website van Dog-ID. Dat helpt om baasje en hondje sneller te vereenigen.

 

 

 

 

29/06/2024 : Grasaren

 

Hondeneigenaars kijken dit jaar best extra uit voor grasaren: "Gegarandeerd miserie"

Normaal steken ze pas vanaf juli boven het gras uit, maar dit jaar zijn ze door de natte lente dubbel zo groot als normaal: grasaren. Voor huisdieren is die vroege bloei allesbehalve goed nieuws. "Bij honden en katten leidt het gegarandeerd tot miserie", vertelt dierenarts Joshua Duttre

Wie op wandel gaat met de hond, kijkt rond deze periode best goed uit voor grasaren: zaden van wilde grassen, die rond de zomer opduiken. Door de vele neerslag deze lente zijn ze dit jaar niet alleen een stuk groter, ze duiken ook vroeger op dan normaal.

 

Voor honden, maar evengoed katten en andere huisdieren, is dat meer dan vervelend. Op de zaden zitten kleine haren met minuscule weerhaken, waardoor ze makkelijk in hun vacht blijven hangen. Van daaruit bewegen ze zich in het slechtste geval richting hun neus, ogen of luchtwegen.

"Hoe meer ze bewegen, hoe dieper zo'n grasaar zich boort", vertelt dierenarts Joshua Duttré in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Opgepast met grasaren, ze kunnen het lichaam van je hond binnendringen

"Wat we het vaakst zien terugkomen, is dat ze erop stappen en dat zo'n grasaar zich vervolgens in de poot van een hond wurmt. Daar kan het dan een chronisch abces veroorzaken."

 

"Soms is het inderdaad erger. Dan gaat het helemaal tot boven, voorbij hun schouder, en komt het in hun oor of neus terecht. Als je merkt dat je hond dan begint te hoesten of te krabben, bestaat de kans dat het niet om een acute ontsteking gaat, maar dat er gewoon een grasaar in zit."

 

Snel bij zijn

Om je hond die pijn te besparen, is het dus kwestie van er op tijd bij te zijn. "Wanneer je ze ziet op de vacht, kan je ze er wel op tijd uithalen en is er niks gebeurd", zegt Duttré.

 

"Maar vaak merk je het pas wanneer je hond niest, met z'n kop schudt, een oog toeknijpt of begint te manken. In onze praktijk hebben we ze al uit neuzen, oren en de vacht moeten halen. Het volledige gamma."

 

Wie in de voortuin grasaren ziet staan, doet er ook goed aan die weg te halen. "Dat kan ik alleen maar aanraden, ja. Als gewas heeft het geen meerwaarde en voor honden en katten is het alleen maar miserie.

 

 

27/08/2023 :   Hond of kat in de tuin? Deze planten zijn (g)een goed idee

Heb jij, net als ondertekende, wel wat honden en/of katten? Dan vroeg je je het ongetwijfeld ook al eens af, wanneer je je tuin wilt verfraaien met nieuwe planten. Welke planten, bloemen en struiken zijn wel en niet giftig voor je vierpotige huisdieren? 

“Op zich zijn nogal wat planten, bloemen en struiken giftig voor honden en katten. Maar ik kan je meteen geruststellen: slechts zelden eten ze er (te veel) van. Meestal weten ze instinctmatig welke planten ze wel of niet mogen opeten. Of ze hebben al snel door dat iets niet goed voor hen is”, aldus Sam Van Meirhaeghe. “Slechts een minderheid komt dus in de problemen door giftige planten.”

“Dan kan je er voor kiezen om geen kerstroos (helleborus), vingerhoedskruid, oleander en doornappel (datura) in je tuin te planten. Die planten zijn bijvoorbeeld giftig voor honden en katten. Doornappel is trouwens ook erg giftig voor de mens."

“Maar dus nogmaals, de meeste blijven er vanzelf af. En in tegenstelling tot wat je misschien dacht: orchideeën, van de gewone phalaenopsis, over dendrobium en miltonia tot zelfs cambria, zijn niet giftig voor huisdieren.”

Welke planten zijn zeker wél veilig?

Als katten en honden van een plant in de tuin knabbelen, kiezen ze nogal snel voor gras. “Dat mag dus zeker niet ontbreken als je je tuin huisdiervriendelijk wilt maken. Natuurlijk kan je daarbij kiezen voor gewoon gras, maar ook de vele siergrassen, zoals carex en pennisetum, zijn oké. Grassen staan het liefst in (half)schaduw. In principe zijn grassen geen enkel probleem voor je kat of hond. Je huisdier braakt dit gras namelijk terug uit. Ze eten het enkel even op om hun maag te schuren.”

Grassen kan je dan combineren met andere planten die niet giftig zijn voor katten en honden. “Daarbij heb je keuze te over. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, erica, fragaria vesca (een bladverliezende, bodembedekkende sieraardbei), alchemilla molis (vrouwenmantel) en geranium. Al die planten staan het liefst in de zon. Of veronicastrum, ceanothus (Amerikaanse sering), ajuga reptans (kruipend zenegroen) en brunnera. Die staan het liefst in halfschaduw. En dan heb je ook nog varens, hosta en vinca minor (kleine maagdenpalm), die het best volledig in de schaduw staan.”

Nog een binnenkopper: natuurlijk kan je ook kattenkruid planten. Een aanlokkelijke, winterharde, makkelijke vaste plant waarop katten dol zijn. “Woekeren zal de plant niet doen, wegens te populair! (lacht)”

Hoe maak je je tuin nog meer huisdiervriendelijk

Verder komt het er vooral op aan je huisdier genoeg ruimte te geven. “Wissel genoeg af met hoge en lagere beplanting, zodat katten er bijvoorbeeld tussen kunnen kruipen of onder kunnen liggen. Sowieso moet je tuin voldoende schaduw bieden, waar je hond of kat beschutting vindt tegen de zon. Voorzie bovendien in een plaats waar je kat kan drinken. En in een plek waar je hond of kat zijn of haar gevoeg kan doen, ook erg belangrijk!”

03/07/2023 : Wagenziekte bij honden. 

2023 07 03 09 18 03 627
Afbeelding – 654,0 KB 168 downloads

22/06/2023 Wespen :

In de zomerperiode zijn de wespen alom tegenwoordig.  Een gouden tip : als je hond hapt naar een wesp en hij is gestoken, geef je hond onmiddellijk peperkoek.  Dit neutraliseert het gif, en heb je een half uur om naar de veearts te gaan.

21/06/2023 Grasaren : 

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren. Er kunnen echter aren achterblijven in het gras die ook in de herfst en winter voor problemen zorgen. Controleer je hond na elke wandeling op plekken waar de grasaren zich graag hechten. Zo voorkom je veel narigheid.

Grasaren bestaan uit zaden en een soort weerhaakjes. Als een hond in het hoge gras loopt en speelt, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen. In de oren, tussen de tenen, in de wang, in het oog en zelfs in de neus, grasaren ‘kruipen’ steeds dieper in de huid.

Grasaren kunnen zich op verschillende plaatsen vasthechten en verschillende soorten medische problemen veroorzaken bij je hond.

  • In het oor. Zo kan een oorontsteking ontstaan. In sommige gevallen dringen aren helemaal door het trommelvlies heen.
  • In de huid: vaak tussen de tenen, maar ook op andere plekken van het lichaam ‘kruipen de grasaren diep in de huid.
  • In het oog.  Via het ooglid kunnen grasaren achter de oogbol terechtkomen. Dat veroorzaakt in sommige gevallen ernstige beschadigingen en ontstekingen. In de 
  • keelholte of slokdarm: door te slikken blijft het grasaar hier soms steken. In de neusgaten. Hierdoor beschadigt het neusgat of er ontstaat een ernstige neusontsteking. De hond kan bloed gaan niezen.

Er zijn heel wat symptomen die mogelijk wijzen op grasaren bij honden. Afhankelijk van waar het grashaar zich bevindt, zie je de volgende symptomen:

  • In het oor: je hond schudt vaak met z’n kop, houdt z’n kop scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn.
  • Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ontstaat er geen ontsteking? Dan heeft de hond het waarschijnlijk al weggelikt. Als er toch een ontsteking optreedt, moet de dierenarts op zoek gaan naar het eventuele grasaar.
  • In het oog: tranende ogen kunnen wijzen op een grasaar. Ook als je hond in z’n ogen wrijft, is dat een teken. Soms is het aar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt het snel achter het oog door te knipperen.
  • In de neus:  je hond niest veel of wrijft met z’n poot over z’n neus.
  • In de keel: als je hond vaak hoest, kan dat wijzen op een grasaar.

Je hond controleren 

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen. Door grasaren vroegtijdig op te sporen, bespaar je je hond heel wat ongemakken. Wanneer je hond een lange of halflange vacht heeft en hij of zij heeft door het hoge gras heeft gelopen, controleer dan altijd de vacht op de aanwezigheid van grasaren. Controleer na elke wandeling alle mogelijke plekken waar grasaren zich kunnen hechten zoals de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien rond voor – en achterpoten. Zo ben je er altijd vroeg bij.

Behandeling

Wacht nooit af als uw hond een van deze verschijnselen vertoont maar ga langs bij de dierennarts. Als er een probleem is met een grasaar, dan zal dit niet vanzelf over gaan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de aar ook weer op te sporen is in het lichaam. Soms, als hij nog niet diep zit en de hond niet erg pijnlijk reageert, lukt het om de grasaar zonder verdoving te verwijderen. In de meeste gevallen is het echter nodig de hond eerst onder narcose te brengen.

20/06/2023  Hooikoorts :

Ook je huisdier kan last hebben van hooikoorts: "Bij honden zien we vooral jeuk optreden"

Het aantal graspollen viert hoogtij momenteel en niet enkel mensen kunnen daar last van hebben: ook honden en katten kunnen er van afzien. "Wees alert voor veranderend gedrag of mogelijke symptomen, en raadpleeg eventueel een dierenarts, want er bestaat medicatie." 

Dierenartsenpraktijken zien momenteel meer honden binnenkomen dan anders met mogelijke allergieën voor graspollen. "Maar het is niet zo dat we er nu veel meer zouden zien dan andere jaren", zegt Louise Mollaert. Ze runt een praktijk in Vilvoorde en deed voor VRT NWS een kleine rondvraag bij collega's in Vlaanderen. 

Dat er in deze periode van het jaar méér honden binnenkomen, is perfect normaal, want na het bomenstuifmeel zijn er nu ook de graspollen.

Ook honden kunnen allergische reacties ontwikkelen. Dat vertaalt zich vooral in jeuk. "Symptomen kunnen een rode huid en/of gezwollen tenen zijn", zegt Mollaert. Ook tranende ogen zijn mogelijk.

"Bij katten gaat het meer om astmatische klachten, maar daar zien we een pak minder gevallen van," zegt Mollaerts. Poezen kunnen gaan niezen of snotteren of zelfs een astma-aanval ontwikkelen waarbij ze "piepend" gaan ademhalen. 

Alert blijven

Als je hond last heeft van jeuk, is het misschien dus wel door een graspollenallergie. "Als je zoiets opmerkt, laat je het best controleren. Want er kan iets aan gedaan worden, er bestaat medicatie", zegt Mollaert. Het kan dan gaan om een maandelijks spuitje of medicatie in de vorm van tabletten.

Een echte bloedanalyse kost 150 euro en wordt niet zo vaak besteld door particulieren. Het is daarom moeilijk om in te schatten hoeveel honden er op dit moment last hebben van een pollenallergie.